Vrste gitara

Reći nekome da imate gitaru i nije bog zna kako određena informacija. Naime, vrsta gitara ima raznih: klasičnih, akustičnih, poluakustičnih, električnih itd. i svaka od njih karakteristična je sama po sebi i razlikuje se od drugih.


Klasična gitara

Najčešće je koriste izvođači klasične muzike pa je zbog toga i dobila ovakvo ime inače se u osnovi radi o akustičnoj gitari. Karakterišu je odlična akustičnost i plastične žice a neretko imaju duplo dno u telu.
  

Akustična gitara

U poslednje vreme sve više liče na akustične verzije eliktričnih gitara. Pored žica sve više delova im se pravi od metala.
  

Akustična gitara sa dvanaest žica

Popularna dvanestica identična je gitari sa šest žica po svemu. "Dupli" komplet pri sviranju akorada daje joj punoću i lepotu. Prosto nezamenljiva u nekim situacijama.
  

Dobro

Instrument koji specifičnošću svog zvuka zaslužuje svrstavanje u posebnu grupu. Aluminijumsko telo daje mu lako prepoznatljiv ton nalik bendžu. Često se svira sa slajdom.
  

Polukaustična gitara

Akustična gitara sa magnetima najjednostavnije je objašnjenje za ovu vrstu. I ton joj je sličan. Zbog mekanog zvuka najviše je vole džezeri.
  

Električna gitara

Gitara punog tela koja ne daje zvuk svojom akustičnošću nego sklopom elektronskih delova. Najvažniji deo joj je magnet. Ma koliko svojim imenom, izgledom i načinom kako se svira ličila na akustičnu zapravo se radi o potpuno različitom instrumentu.
  

Električni bas

Tek je bas poseban instrument ali ovaj tekst nije mogao sa prođe bez njega. Osnovna razlika između gitare i basa je u broju žica, bas ih ima četiri. Deblje i duže žice nego na gitari daju mu dublji ton.